• Imprimeix

El SEM aplega més de 200 professionals a Navarcles entorn l’assistència pediàtrica a les ambulàncies

Durant la jornada s’han presentat fins a 4 taules rodones d’interès sobre les emergències amb nens implicats Durant el 2016, el SEM ha realitzat un total de 34.339 intervencions amb mobilització sanitària en menors de 16 anys

02/06/2017 08:06
Jornada Pediatria Navarcles

Avui divendres, 2 de juny, més de 200 professionals del món de la salut relacionats amb les urgències i emergències s’han donat cita a Navarcles, al Bages, a la “Jornada d’actualització SEM: La pediatria al dia”.

La sessió ha estat inaugurada per l’alcalde de Navarcles, el Sr. Llorenç Ferrer, el gerent del SEM, Dr. Joan Sala, i la gerent de Regió Sanitària de Catalunya Central, Dra. Marta Chandre.

La Jornada ha estat dissenyada i coordinada pels professionals de les bases del SEM de Manresa, en col·laboració amb la Direcció Territorial de SEM a la Catalunya Central, en el que és el sisè any en què se celebren aquestes sessions d’actualització.

La finalitat de la jornada, que s’ha pogut seguir en directe a distància (streaming), ha estat actualitzar els coneixements en l’atenció als nens que pateixen situacions d’urgència i emergència en l’àmbit prehospitalari per unitats d’emergències no pediàtriques. Per als equips del SEM l’atenció als nens suposa un repte en molts sentits, tant per l’especificitat en la valoració del pacient i els seus tractaments, com per la menor incidència d’aquests serveis. A Catalunya, al llarg del 2016 s’han realitzat un total de 34.339 intervencions amb mobilització sanitària en menors de 16 anys.

Gestionar l’estrès i empatia que generen aquestes actuacions tant amb el pacient com amb les seves famílies, suposa un repte afegit. L’interès per aquests temes en la major part de professionals és una constant en el nostre àmbit de treball i manté el desig de formació continuada regular.

La jornada s’ha composat de 4 taules rodones. En la primera s’hi han realitzat dues ponències ben diferents: el Triangle de valoració pediàtrica i El compromís respiratori en el nen. La segona taula ha estat formada per ponències al voltant del Codi sèpsia, les convulsions-status convulsiu i les arítmies en el nen.

La tercera taula ha versat sobre el nen traumàtic, en què ha destacat el Traumatisme Cràneo Encefàlic (TCE), la sedonalagèsia i les mobilitzacions i immobilitzacions actuals. Per últim, la darrera taula ha comptat amb els professionals de la Central de Coordinació Sanitària del SEM (CECOS), des d’on metges, infermers i tècnics coordinen i donen suport a tota l’operativa, tant directament amb les ambulàncies com amb els hospitals on es traslladen als pacients. Aquests, juntament amb els professionals de les unitats pediàtriques, han explicat tant la part de gestió dels trasllats interhospitalaris pediàtrics com el funcionament de les unitats específiques amb professionals pediàtrics.

Els ponents de la jornada mostren la variabilitat real de professionals que atenen aquest tipus d’urgències, des de professionals d’ambulàncies medicalitzades del territori fins a experts destacats en pediatria, passant per professionals d’ambulàncies pediàtriques i de la CECOS del SEM. Com a experts, hem comptat amb la Dra. Raquel Jordan i la Dra. Alba Gallardo, pediatres de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron (HUVH), que han detallat l’actuació en nens amb compromís respiratori, i el Dr. Ferran Rosés, Cap de Cardiologia de HUVH, qui ha compartit els seus coneixements i expertesa en el tractament de les arítmies en el nen.