• Imprimeix

El simulacre d'aterratge d'emergència celebrat l'Aeroport de Lleida-Alguaire compta amb la participació del SEM

21/03/2018 12:03
Simulacre Alguaire Lleida
El Sistema d'Emergències Mèdiques ha participat en un nou simulacre a l'Aeroport de Lleida-Alguaire, amb l'objectiu de comprovar la implantació del seu Pla d’Autoprotecció i posar a prova la coordinació dels diferents equips operatius en la gestió d’una gran emergència. També s’ha posat a prova l’operativitat de la persona de contacte amb els familiars en cas d’emergència (figura coneguda com a PECO).
 
El simulacre s’emmarca en la finalització del procés de certificació de l’aeroport Lleida-Alguaire per part de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA).
 
L’exercici ha consistit en la simulació d’accident d’una aeronau tipus A320 amb una quinzena de passatgers més la tripulació. El personal de vol ha detectat una anomalia amb el tren d’aterratge i ha declarat l’emergència en vol. Desprès d’una passada en vol rasant des de la torre de control (TWR) s’ha confirmat visualment que el tren d’aterratge no s’ha desplegat.
 
La torre de control ha iniciat el procediment de comunicacions i finalment s’ha activat el PAU en alarma general. Mentre l’avió realitzava vols en cercle per cremar combustible davant la previsió d’una maniobra d’aterratge complicat, els equips interns d’emergència s’han distribuït en plataforma i terminal i s’ha preparat la possible activació d’espais per a familiars. Un cop produït l’accident, s’ha passat el PAU a fase d’emergència general.
 
Al mateix temps, Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques de Catalunya AEROCAT.
 
Els Bombers de la Generalitat han participat a les tasques d’extinció de l’incendi i han rescatat a les víctimes, les quals han traslladat a l’Àrea Sanitària organitzada pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).
 
Han activat 4 camions Bombes Rurals Pesants (BRP), 2 vehicles lleugers Unitat de Personal i càrrega (UPC).
 
A l’arribada dels efectius dels Bombers de la Generalitat, aquests han assumit el comandament i la coordinació de l’emergència. Han donat suport a les tasques d’extinció que han iniciat els bombers de l’aeroport i han realitzat tasques de valoració i triatge.
 
A més han treballat en la recerca i el rescat de les víctimes que han resultat ferides per traslladar-les fins a zona segura al Post Mèdic Avançat on s’hi trobaven els efectius sanitaris del SEM.
 
L’aeroport d’Alguaire és l’únic aeroport de Catalunya que disposa d’un parc permanent amb efectius dels Bombers de la Generalitat de Catalunya que tenen la competència d’actuació en qualsevol emergència a l’interior de les instal·lacions.
 
Per part dels Mossos d’Esquadra hi han participat per assegurar l’accés i sortida dels serveis d’emergència, així com assegurar la zona i regular els accessos a aquesta. Per fer-ho, s’ha desplaçat al lloc un comandament en la supervisió tècnica, un altre comandament en l’accés a la zona aire, 2 patrulles de trànsit i 3 patrulles de seguretat ciutadana.
 
En l’equip d’ordre també hi ha participat la Guàrdia Civil, amb 20 efectius i 10 vehicles, com a responsable de la seguretat de l’aeroport en el costat aire. En coordinació amb el Centre de Comandament Avançat, la Guàrdia Civil ha treballat en el control d’accés i sortida dels equips d’emergència a la zona de les pistes, la regulació del trànsit dels vehicles a la zona aire, el control d’accés a l’àrea de l’accident i la custòdia de l’equipatge i la càrrega de l’aeronau. També han traslladat els passatgers i les passatgeres que no han resultat ferits a la sala de persones d’il·leses.
 
En l’equip d’ordre també hi han participat efectius del Cos de la Policia Nacional.
 
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha estat el responsable de l’assistència sanitària als ferits de l’accident aeronàutic a l’aeroport d’Alguaire. Una vegada ha arribat al lloc de l’incident la primera unitat de Suport Vital Bàsic SVB, ha contactat amb el cap de l’emergència i ha fet una valoració inicial global de l’escenari que ha comunicat al Centre Coordinador Sanitari CECOS, sol·licitant els recursos necessaris en funció dels afectats.
 
Una vegada ha arribat el metge del Vehicle d’Intervenció Ràpida VIR, ha pres el rol de gestor sanitari in situ ubicant-se al Centre de Comanament amb la resta de comanaments d’emergència. Posteriorment ha arribat el Cap Territorial que s’ha situat al Gabinet de Crisis.
 
Paral·lelament, s’ha creat l’Àrea Sanitària on s’ha fet el repartiment de rols entre els diversos professionals sanitaris i s’han definit els espais físics per zones segons la gravetat dels ferits, oferint una assistència ràpida i ordenada.
Els ferits han arribat a aquesta zona desprès d’una primera norià d’evacuació i una vegada estabilitzats se’ls ha evacuat a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.
 
El SEM ha realitzat la llista definitiva dels ferits, acordada amb els diferents comandaments i amb el suport de tots els operatius.
 
L’assistència sanitària ha requerit la mobilització de 5 unitats, 2 ambulàncies de Suport Vital Avançat SVA, 1 ambulància de Suport Vital Bàsic SVB, 1 Vehicle d’Intervenció Ràpida VIR i 1 comandament, així com, la intervenció de  professionals de la Central de Coordinació i l’equip de psicòlegs de SEM.
 
Protecció Civil de la Generalitat, responsable del Grup Logístic, ha participat al simulacre amb dos efectius de l’operativa territorial de Lleida i dos efectius del Servei Logístic i Operativa Territorial LIOT.
 
L’Aeroport de Lleida-Alguaire (Aeroports de Catalunya) ha participat al simulacre amb el director de l’aeroport que dirigeix el Pla de l’aeroport, la direcció d’operacions i la direcció de manteniment; a més de 2 tècnics al CECOA que és on es rep i transmet l’alarma inicial i es fan els diversos avisos interns i externs.
 
En total hi ha participat una vintena de figurants que han fet el paper de viatgers, personal de la tripulació i familiars.