• Imprimeix

El SEM disposa d'instructors en medicina tàctica per formar als seus professionals

16/04/2018 11:04
Formació UIS

Arran dels atemptats terroristes ocorreguts en els últims temps, els professionals de les emergències han hagut d'ampliar els seus coneixements amb formació sobre assistència sanitària en entorns hostils, en particular en escenaris com els IMV intencionats.

La companya Ruth Navarro, de la Unitat de Serveis Especials, és la primera professional del SEM en obtenir el títol d'instructora en Tactical Combat Casualty Care (TCCC), curs desenvolupat pel Comitè de Tactical Combat Casualty Care, en col·laboració amb la National Association of Emergency Services (NAEMT), amb l'objectiu de donar assistència sanitària en entorns hostils.

La formació TCCC va sorgir de l'experiencia del 75th Ranger Regiment, durant l'Operation Iraqi Freedom & Enduring Freedom, on es va demostrar que es poden salvar moltes vides amb les intervencions realitzades en el camp de batalla per persones sense preparació mèdica, ja sigui com a suport del personal sanitari o en la seva absència. Com a resultat d'aquesta evidència, els líders militars del Joint Trauma System van crear aquesta versió del currículum TCCC, dirigit a personal militar i tàctic no mèdic.

Algunes tècniques de cura inclouen l'ús de torniquets, embenatges  hemostàtics, vies aèries nasofaringes, reconeixement del xoc hemorràgic, prevenció d'hipotèrmia, antibiòtics orals, analgèsia i embenatge en d'ulls. Aquests temes es presenten en un llenguatge simple per a una millor comprensió de professionals sense coneixement mèdic previ.

Per tal d'obtenir la titulació d'instructor, s'ha d'haver cursat prèviament al curs de TCCC el curs de Tactical Emergency Casualty Care (TECC) adreçat a professionals sanitaris d'emergències, que són susceptibles d'atendre a víctimes en situacions tàctiques com atacs terroristes en massa, presa d'hostatges i episodis de tiradors actius. El curs TECC utilitza l'experiència militar i l'aplica a situacions tàctiques del món civil amb l'objectiu de disminuir morts previsibles.

Tots els cursos són teòrico-pràctics en escenaris simulats, amb la finalitat de capacitar a l'alumne per a respondre correctament a les necessitats assistencials que requereixi el ferit.

És per aquest motiu que la Unitat d'Intervenció i Suport (UIS) de Serveis Especials ha creat el curs d'Atenció Sanitària en entorns hostils que impartirà al SEM durant aquest 2018 i que tindrà una durada de 6 hores, dividides en 2 hores teòriques i 4 hores de tallers, on s'explicaran les mesures d'autoprotecció i estratègies de seguretat que cal adoptar en aquest tipus d'incidents, així com la sistemàtica del control d'hemorràgies.​

En aquest enllaç trobareu més informació sobre aquests cursos de TCCC i TECC.