• Imprimeix

El SEM aplega més de 350 professionals en una jornada de formació dedicada a les hemorràgies massives en el pacient politraumàtic

19/11/2018 14:11
JORNADA GIRONA PRETIC

Avui s’ha celebrat a Girona una nova jornada d’actualització SEM (Sistema d'Emergències Mèdiques) adreçada als professionals de l’àmbit d’urgències i emergències sanitàries, aquest cop dedicada a l’hemodinàmia i la coagulopatia en el pacient politraumàtic.

Accidents de trànsit, atropellaments, agressions, caigudes de gran alçada, incendis amb grans cremats... En molts d’aquests incidents hi ha pacients amb risc vital per hemorràgies massives que poden derivar en xoc hipovolèmic i, conseqüentment, a la mort. El maneig del pacient politraumàtic greu és, doncs, un procediment cabdal en un sistema d’emergències modern.
 
En aquesta jornada, més de 350 professionals de les urgències i emergències  han actualitzat coneixements sobre com tractar hemorràgies per tal d’estabilitzar a aquest tipus de pacients, i aconseguir així augmentar els casos de supervivència.
 
Al llarg del matí s’ha estat treballant un abordatge més personalitzat dels pacients que el SEM tracta amb grans hemorràgies, a través d’una teràpia guiada per objectius.
 
Així mateix, durant la sessió s’ha presentat l’estudi PRETIC, liderat pel Banc de Sang i de Teixits, en el que el SEM hi juga un paper essencial, i en el que també hi participen l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona.
 
L’esmentat estudi valora la transfusió sanguínia a l’ambulància, per tal de reduir el sagnat i evitar, d’aquesta manera, complicacions associades o, fins i tot, la mort.
 
Inicialment, està previst que les ambulàncies del SEM que participaran en aquest estudi siguin les Unitats de Suport Vital Avançat (SVA) de les comarques gironines. Aquests equips portaran un estoig facilitat pel Banc de Sang i Teixits amb tot l’equipament necessari per tal que, en cas de trobar-se en una situació de Codi PPT (pacient politraumàtic) amb hemorràgia massiva, puguin administrar els components sanguinis i els hemoderivats de forma immediata en el lloc de l’incident.
 
Altres entitats col·laboradores a l’estudi:
Institut Assistència Sanitària, Fundació Hospital de Campdevànol, Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, Fundació Salut Empordà, Corporació de Salut del Maresme i la Selva, Fundació Hospital de Palamós.

En el marc de la Jornada també s’ha realitzat la presentació de l’estudi PRETIC sobre la transfusió de concentrats d’hematies i administració de fibrinogen a les ambulàncies