• Imprimeix

El SEM organitza una flashmob multitudinària per ensenyar a fer Reanimació Càrdiopulmonar al ritme d’Staying Alive

Únicament en el 15% de les persones que presencien una aturada cardiopulmonar (ACR) realitzen maniobres de reanimació El SEM ha atès un total de 1.300 aturades cardiorespiratòries aquest 2017

13/10/2017 14:10
171016_El SEM organitza una flasmob multitudinària

171016_El SEM organitza una flasmob multitudinària

El proper diumenge, 15 d’octubre, i en el marc del Dia Europeu de Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria (ACR), el SEM organitza diversos actes arreu del territori català, amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre l’aturada cardíaca i la importància de realitzar les maniobres de reanimació càrdio pulmonar (RCP) necessàries.

Actualment, la malaltia cardiovascular és la primera causa de mort per davant dels accidents de trànsit i altres malalties com el càncer. Catalunya registra diàriament cinc casos de persones que pateixen una mort sobtada.

L’aturada cardiorespiratòria (ACR) és un problema de salut pública. Vuit de cada deu aturades cardíaques succeeixen al domicili i, en el 80% dels casos, s’hi troba una persona a prop, tot i que únicament el 15% d’aquestes realitzen maniobres de RCP.

Sota el lema d’aquest any “Una societat que salva vides”, el SEM organitza una sèrie d’activitats amb la finalitat d’involucrar a grans i petits en l’aprenentatge d’una tècnica que salva vides, la reanimació càrdio pulmonar, i en l’alerta als serveis d’emergències.

Enguany és la 2ª edició que se celebra donat el gran èxit d’afluència de públic de l’anterior. En aquesta ocasió els tallers es realitzen a Tremp, Palamós, Barcelona, Sabadell i Cubelles on acolliran, al llarg del matí del dia 15, de 10:00h a 14:00h, i a l’Ampolla el dia 16, tallers on, voluntàriament, professionals del SEM ensenyaran de manera teòrica i pràctica, a fer maniobres de reanimació càrdio pulmonar (RCP), el ritme de les compressions i la pressió de les mateixes.

A les 12:00h del migdia, en localitzacions significatives dels respectius municipis i de manera col·lectiva a tot Catalunya, es posarà en pràctica el què s’ha après durant el matí realitzant una flashmob multitudinària a ritme de l’”Staying alive” dels Bee Gees, doncs aquesta cançó marca de manera perfecta el ritme que s’ha de seguir quan es fan les compressions toràciques al practicar una maniobra d’RCP.

Les persones que hi participin, rebran unes samarretes especials dissenyades  per a l’ocasió i faran RCP sobre un coixí en forma de cor, que ha estat  elaborat per la fundació ARED, que treballa per aconseguir la integració social i laboral de persones en situació d'exclusió social.

Com es produeix aturada cardíaca?

L’aturada cardíaca esdevé sovint de forma sobtada i en persones sense cap malaltia anterior. No acostuma a estar causada per una malaltia coronària, sinó per malalties genètiques, hereditàries, que es transmeten a través de les generacions d’una família. Aquests defectes genètics alteren l’activitat elèctrica del cor i poden desencadenar la fatal arítmia. Si l’afectat no és atès amb rapidesa, la mort es produeix en pocs minuts. En canvi si les persones que presencien l’aturada són capaces de realitzar maniobres de ressuscitació, les possibilitats de supervivència de l’afectat augmenten entre 2 i 3 vegades. Avui en dia però, aquestes maniobres només es realitzen en 1 de cada 5 persones que pateixen una aturada fora de l’hospital.

El SEM, de gener a setembre de 2017, ha atès un total de 1.300 ACR arreu de Catalunya.

 

D’acord amb les Guies de l’European Resuscitation Council, el SEM ha potenciat el Suport a l’ACR mitjançant l’establiment d’un protocol de suport telefònic, on un cop rebuda l’alerta a la Central de Coordinació Sanitària del SEM (CECOS), i mentre el recurs enviat està en camí, un metge va indicant a l’alertant com fer les maniobres de reanimació fins a l’arribada de ambulància.

 

CONVOCATÒRIA DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ

 

ACTE:

 

El SEM organitza una flashmob multitudinària per ensenyar a fer Reanimació Cardiopulmonar al ritme d’Staying Alive

 

DIA:

Diumenge, 15 d’octubre de 2017

 

HORA:

12:00h Atenció als mitjans / imatges durant tot el matí

 

LLOC:

BARCELONA - Plaça de la Catedral

 

PALAMÓS -  Moll Port, davant Museu de la Pesca

 

SABADELL- Plaça Racó del Campanar

 

CUBELLES - Avinguda Mediterrani/ Pg. Marítim

 

TREMP - Plaça Capdevila

 

 

 

 

13 d’octubre de 2017

 

Amb motiu del Dia europeu de conscienciació de l'aturada cardíaca, el SEM ensenya una tècnica que salva vides, amb samarretes que simulen l’uniforme del SEM i sobre un coixí en forma de cor